Urmondia heeft een bezoek gebracht aan de oudste bierbrouwerij van Nederland. Op een van de mooiste plekken van het Zuid-Limburgse heuvelland. Ongeveer 35 Urmondianen vertrokken richting Wijlre, met een naar ‘biersmaakje’ na aanleiding van de nederlaag tegen Geulsche Boys van Urmondia 1. Na de vriendelijke ontvangst met koffie/thee en een stukje vlaai, werd de rondleiding ingeluid met een powerpoint presentatie.

Tijdens de rondleiding werd kennis gemaakt me de eeuwenoude (1340) geschiedenis van het bier waar Limburg trots op is. Brand Bier is al een aantal jaren het vertrouwde biertje in onze Urmondia kantine en tevens de bierleverancier van Pinkpop (vanaf de eerste editie).

De rondleiding bracht ons langs alle onderdelen van het productieproces. Met als uiteindelijke eindbestemming het felbegeerde ‘Kelderke’. Aan de hand van een introductiefilmpje werd elk productieproces haarfijn uitgelegd, hoe de productie wordt uitgevoerd. Een leuk weetje: wist je dat bij de Brand Bier Brouwerij per uur 48.000 flesjes geproduceerd worden? Een enorm aantal dus!

Brand Bier heeft door de jaren heen bijzondere bieren op de markt gebracht. Zoals: Ipa, Bock, Imperator, Lente Bock en Weizen. Tijdens het laatste onderdeel van de rondleiding kon men uitgebreid genieten van het bierassortiment van Brand Bier. In het ‘Kelderke’ werd de bierkaart eens grondig doorgenomen en kon iedereen een keuze maken uit de vele verschillende speciaal bieren. Nadat iedereen genoeg geproefd had van het Brand Bier werd begonnen aan de terug reis. Een aantal spelers werden afgedropt in Valkenberg, waar de dorst verder gelest werd. Ook in onze eigen kantine kon iedereen zijn dorst verder lessen, uiteraard met een Brand Biertje.

Conclusie: een gezellige, en leerzame avond voor de Urmondianen.

Verslag: Melvin ‘Platje’ Schmitz