/
  • De Amateurtrainer

   Ed Larik traint jeugdteam UBC: ‘Ik vind het belangrijk dat een jeugdleider zelf gevoetbald heeft’

   Deze week willen wij u voorstellen aan Ed Larik. In het dagelijks leven actief als inkoper bij een Belgische onderneming in verpakkingsmaterialen. En in zijn vrije tijd jeugdtrainer van het JO14-team bij UBC. Deze jeugdafdeling is een samenwerkingsverband tussen RKVV Urmondia en IVS uit Berg aan de Maas.

   Wat heeft jou bewogen om jeugdleider te worden?

   ,,Ik heb in het verleden, toen ik op het eerste speelde, de A-jeugd getraind. Toen onze zoon Ties bij UBC ging voetballen, hebben ze mij gevraagd of ik het team wilde trainen en begeleiden.’’

   Heb je zelf gevoetbald?

   ,,Ja, ik ben 41 jaar geleden begonnen bij de jeugd van Urmondia. Ik heb daarna alle teams doorlopen tot en met het eerste team van de club. Momenteel speel ik bij het veteranenteam.’’

   Waar moet volgens jou een goede jeugdleider aan voldoen?

   ,,Ik vind het belangrijk dat een jeugdleider zelf gevoetbald heeft. Je moet de jongens wel een oefening voor kunnen doen. Daarnaast geduldig zijn en ermee om kunnen gaan dat niet elke speler hetzelfde niveau heeft. Daarnaast zitten deze jongens al een beetje in de pubertijd en hier moet je ook mee kunnen omgaan.”

   Heb je ook ambitie om een seniorenteam te trainen?

   ,,Op dit moment niet. Wellicht over een paar jaar als mijn zoon de overstap naar de senioren maakt.”

   Hoeveel uur per week ben je actief voor de club?

   ,,Met de jeugd en veteranen samen ongeveer vijftien uur.”

   Doe je dit team alleen of met meerdere mensen?

   ,,Dit team begeleiden we met drie personen.“

   Sommige ouders zien in hun kind de nieuwe Messi of zijn soms iets te enthousiast langs de lijn. Is dat bij UBC ook het geval?

   ,,Dit is over het algemeen herkenbaar. Bij ons team speelt dit niet, omdat onze teamleden al sinds de JO7 bij elkaar zijn. En daarmee dus ook de ouders. Wij hebben vanaf het begin spelregels opgesteld met betrekking tot de coaching en het aanmoedigen. Hier houden de ouders zich keurig aan.”

   UBC heeft tien jeugdelftallen, is er iemand die dit aanstuurt?

   ,,Er is een jeugdcoördinator en een technische commissie, bestaande uit leden van beide verenigingen, die samen met de jeugdleiders de teams samenstellen en ook de doorstroming naar de seniorenafdelingen regelen.”

   Welke toekomstplannen heeft Urmondia?

   „Het zou prachtig zijn als de club terug kon keren in de vierde klasse.”

  rfwbs-slide