/
  • GESIGNEERD VOETBALSHIRT FERNANDO RICKSEN

   -Veiling bij opbod-

    

   Onlangs kwam ik in bezit van een, door Ricksen gesigneerd, Fortunashirt.

   Dit shirt wil ik BIJ OPBOD veilen. De opbrengst is bestemd voor de actie

   "Steun Chantal in haar strijd tegen MS"

   Iedereen kan bieden (vanaf € 50,00).

   Biedingen dienen gedaan te worden via mijn mailadres henbreuls@gmail.com

   De veiling sluit 15 maart a.s. De hoogste bieder kan dan zijn shirt ophalen.

    

   Fernando Ricksen werd geboren in Heerlen.

   In 1988 werd hij gescout door Roda JC, waar hij vier jaar speelde voordat hij in 1992 de overstap maakte naar Fortuna Sittard.

   Daar speelde hij samen met onder anderen Mark van Bommel en werd hij in 1993 kampioen van de A-jeugd.

   Fortuna Sittard

   In 1993 maakte hij zijn debuut in het eerste elftal van Fortuna Sittard, dat uitkwam in de Eerste divisie. Al snel verwierf hij als rechtsback een vaste plaats in het elftal. In 1995 werd de club kampioen van de eerste divisie en promoveerde de ploeg naar de eredivisie. Hier speelde hij nog twee jaar voor Fortuna Sittard waarin de ploeg op de dertiende en elfde plaats van de Eredivisie eindigde.

   AZ

   In 1997 verhuisde hij, na een lucratief aanbod, naar AZ.

   Glasgow Rangers

   In 2000 haalde trainer Dick Advocaat Ricksen voor een transferbedrag van ongeveer 6 miljoen euro naar Glasgow Rangers.

   In Schotland kende Ricksen sportief gezien zijn sterkste periode.

   FC Zenit Sint-Petersburg

   Op 9 augustus 2006 werd bekend dat Glasgow hem verhuurde aan Zenit Sint-Petersburg, waar Ricksen herenigd werd met zijn vroegere coach bij Glasgow Rangers, Dick Advocaat.  Nadat Advocaat in de zomer van 2009 vertrok, werd zijn positie bij de Russische club uitzichtloos. Zijn contract werd ontbonden in augustus 2009.

   Fortuna Sittard 

   Op 2 december 2010 tekende hij een contract tot het einde van het seizoen 2010/11 bij Fortuna Sittard. Op 13 december 2010 maakte hij zijn rentree bij Fortuna Sittard in de gewonnen uitwedstrijd tegen RKC Waalwijk (2-3).

   Aan het eind van het seizoen 2012/13 maakte Ricksen bekend te stoppen met betaald voetbal. In het seizoen 2013/14 maakte Ricksen deel uit van de eerste selectie van de amateurs van RKSV Minor, waar zijn broer Pedro destijds werkzaam was als trainer.

   Ziekte en biografie

   Ricksen maakte op 30 oktober 2013 in het televisieprogramma De Wereld Draait Door bekend dat hij leed aan de neurologische ziekte ALS.

   Ricksen kreeg steunbetuigingen van aanhangers van al zijn vorige clubs, waaronder Glasgow Rangers en Fortuna Sittard. In een persoonlijke reactie liet de oud-international weten veel steun te halen uit de vele reacties, en het vechten tegen de ziekte niet op te geven. Ricksen liet op zijn website weten: "Ooit zal er iemand de eerste zijn die deze verschrikkelijke ziekte verslaat én overleeft. Laat ik die persoon dan maar zijn. Ik blijf de fighter die ik altijd ben geweest."

   Op 25 mei 2014 werd er in Sittard een erewedstrijd gespeeld voor Ricksen tussen een door hem samengesteld team, met onder andere oud-teamgenoten Mark van Bommel, Ronald de Boer en Giovanni van Bronckhorst en Fortuna Sittard. Ricksen viel zelf in de laatste minuten in. Tevens werd de noord-tribune van het Fortuna Sittard Stadion hernoemd naar de Fernando Ricksen Tribune. 

   In januari 2018 werd een standbeeld van hem onthuld door Van Bommel en Hofland voor het stadion van Fortuna Sittard in aanwezigheid van ruim duizend fans, spelers, trainers en (oud-)medewerkers van Fortuna en Glasgow Rangers.

   Overlijden 

   Op 18 september 2019 overleed Ricksen op 43-jarige leeftijd aan de gevolgen van ALS in het St. Andrews Hospice in Airdrie, nabij Glasgow.

    

   Hen Breuls

    

    

    

    

  rfwbs-slide